Home > Daggebruik > BTW Aangifte
Met ons programma kan je zelf de BTW aangifte doen voor je bedrijf. Doe je zelf de BTW aangifte? Dan adviseren we wel dat je de eerste 3 kwartalen het zelf doet en het laatste kwartaal dit door je boekhouder laat doen. Zo kan je boekhouder nog bedragen corrigeren mocht je toch per ongeluk iets fout hebben gedaan.
De BTW aangifte bestaat uit 2 onderdelen:
Inboeken van de inkoopfacturen
Om de BTW aangifte te maken moeten we de omzet en de uitgaven weten. De omzet komt in SMART te staan zodra je afrekeningen doet. Op basis van je behandelingen die je afrekent komt de omzet in het juiste BTW tarief.
Om de uitgaven te weten, zul je zelf de inkoopfacturen in SMART moeten zetten.
Klik op 'Toevoegen' in de rechterbovenhoek om een inkoopfactuur toe te voegen. Vul alle benodigde gegevens in.
Wat betekenen de 3 opties bij de kolom 'Belast?' Kijk hier voor de uitleg.
BTW aangifte zien
Onder het tabblad 'BTW Aangifte' kan je een kwartaal of maand selecteren waarvan je de BTW aangifte wilt zien. Om de BTW aangifte in te vullen dien je in te loggen met je account bij de belastingdienst.
Je ziet hier precies de punten die je moet invullen bij de belastingdienst (1a,1b, etc).
De omzet die is vrijgesteld van BTW zie je niet in dit overzicht terug omdat je deze niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst.
3 opties bij de kolom 'Belast?'
Bij de kolom 'Belast?' heb je 3 opties:
- 100% belast: inkoopfacturen met deze optie, hiervan zal je de btw volledig terugvragen. Deze btw zal volledig opgeteld worden bij de 'voorbelasting'.
- 100% onbelast: inkoopfacturen met deze optie, hiervan zal je de btw niet terugvragen. Deze btw zal dus niet opgeteld worden bij de 'voorbelasting'.
- Algemene Kosten: inkoopfacturen met deze optie, hiervan zal de btw naar rato worden opgeteld bij de 'voorbelasting'. Dit betekent dat als je btw vrijgestelde omzet hebt, de btw van deze inkoopfacturen voor een gedeelte wel en voor een gedeelte niet kan worden teruggevraagd.